Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden op 22 mei 2019.
22mei2019

Thema-avond: Voeding

22 mei te Nederweert-Eind
  • Informatie
  • Locatie & vervoer

Thema-avond Voeding

Op woensdag 22 mei 2019 organiseert Pig Business de thema-avond Voeding bij Ons Boerenerf te Nederweert-Eind. Bekijk hieronder het volledige programma en meld u aan.

Thema-avond voeding

Programma
1
Ontvangst
19:15 tot 19:30
Ontvangst met koffie en thee.
2
Praktijkworkshop
19:30 tot 19:55
Eén van de thema-partners trapt de avond af door een praktijkworkshop te geven.
3
'Varkenshouders hebben nog veel te winnen' - Robert Hoste (Econoom Varkensproductie - WUR)
19:55 tot 20:45
Een inspirerende kijk op de herkomst van de grondstoffen en de waarde van het Nederlandse varken als kringloopdier. Hoewel de Nederlandse varkenshouderij een belangrijke rol heeft in het ‘opruimen van restproducten’ voor de humane levensmiddelenindustrie en zeer efficiënt is in termen van soja-, CO2- en waterfootprint is er volgens Robert Hoste wel een uitdaging voor verdere verbetering.
Ook geeft hij zijn visie op een eventueel politiek besluit in de toekomst, om veehouders te verplichten om grondstoffen alleen nog uit de regio (Nederland/EU) te halen. Andere onderwerpen, die tijdens deze thema-avond worden besproken, zijn de dalende veevoerprijzen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest en daarmee samenhangende dalende varkensproductie in China. Wat zijn de acute gevolgen en de gevolgen op de langere termijn? Tot slot gaat Hoste in op hoe varkenshouders kunnen sturen op hun voerkosten.
4
Workshops
20:45 tot 22:00
Specialisten van de thema-partners gaan dieper in op het thema Voeding door praktische workshops te geven.

- Sturen op bigkwaliteit en saldo met nutriëntinhoud
Betere biggen bieden zicht op een probleemloze opfok, meer afzetzekerheid en een goede biggenprijs. Maar hoe stuurt u hier na het spenen op? Voerkeuze, nutriëntinhoud en voerprijs hebben invloed op bigkwaliteit en saldo. Welke keuzes heeft u en welke effecten kunt u verwachten van verschillende biggenvoeders? Jos Michels van Agrifirm geeft inzicht in de resultaten van een recente proef op research farm Laverdonk. In deze interactieve workshop biedt hij u handvatten om uw bigkwaliteit en saldo te verbeteren, van spenen tot 25 kg.

- Voeropname gericht op resultaat
Hoe belangrijk is voeropname nu eigenlijk en op welke specifieke momenten zelfs cruciaal voor een goed resultaat? Emiel Friesen, Adviseur Varkenshouderij bij Nijsen/Granico gaat dieper in op hoe je ook tijdens cruciale momenten de voeropname kunt stimuleren en wat het effect op langere termijn kan zijn wanneer je dit niet of onvoldoende doet. Wat zijn de meest cruciale momenten bij zeugen, biggen en vleesvarkens en welke externe factoren zijn van invloed hierop?

- Varkens dysenterie: een onbesproken ziekte terug sterk in opmars
Dysenterie, ook wel bekend als ‘Vibrio’, wordt veroorzaakt door de bacterie Brachyspira hyodysenteriae. Deze bacterie veroorzaakt ontstekingen in de darm en gaat gepaard met ernstige economische verliezen. De mogelijkheden om Brachyspira te bestrijden zijn zeer gering. Slechts een beperkt aantal antibiotica kunnen worden ingezet en resistenties komen veelvuldig voor. Nuscience ontwikkelde een totaalaanpak voor de beheersing van Brachyspira. Op veterinair-, management- en ook op nutritioneel vlak dienen de nodige maatregelen getroffen te worden. Tijdens de workshop gaat Wim Wanzele, nutritionist bij Nuscience, dieper in op het ziektebeeld, en lichten zij graag hun aanpak toe.

- In 6 stappen naar kwaliteitsbiggen
Van melk naar vast voedsel! Het is een grote uitdaging voor de biggen én voor u als ondernemer. Als dit proces goed gaat is de voerefficiëntie optimaal. Goed voor de kringloop, de voederconversie en uw voerkosten. Via 6 stappen bespreekt Frank Schapendonk van ForFarmers de biggenopfok.
5
Barpraat
22:00 tot 23:59
Barpraat met een drankje en gehaktbal. De deelname en catering zijn gratis voor varkenshouders en wordt u aangeboden door Pig Business, Ons Boerenerf en de partners.

Wil je aanwezig zijn tijdens de thema-avond Voeding te Nederweert-Eind?
Meld u hier aan!

Evenement partners
Nuscience logo
Nijsen Granico logo
ForFarmers logo
Agrifirm logo

Locatie
Hieronder vindt je een kaartje met de locatie waar het evenement plaats vindt. Klik hieronder op de button voor een routebeschrijving.
initGoogleMap();
Google Maps toestemming
Het bekijken van deze inhoud kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van dit onderdeel. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.
Routebeschrijving
Evenement in het kort
Op woensdag 22 mei vindt de Pig Business thema-avond bij Ons Boerenerf te Nederweert-Eind plaats. Het thema is Voeding, en over dit onderwerp delen een spreker en themapartners hun expertise. De thema-avond worden afgesloten met een drankje en de traditionele gehaktbal.
Gerelateerd nieuws

Poster kringloopvarken uit Pig Business gratis uitgedeeld op thema-avonden

De poster van het kringloopvarken dat deze maand in Pig Business staat, blijkt een geliefd object. Via de sociale media is deze al veel gedeeld en varkenshouders vragen of deze poster ook los te verkrijgen is.
8 mei 2019Maatschappij

Robert Hoste spreker op thema-avonden Pig Business: 'Varkenshouders hebben nog veel te winnen'

Kringlooplandbouw, de stijgende varkensprijzen en dalende voerprijzen als gevolg van een afnemende vraag in verband met varkenspest in China en hoe kun je als varkenshouder sturen op voerkosten.
25 april 2019Voeding2 reacties

'Betere wetgeving is nodig om van varken ultiem kringloopdier te maken'

Er moet betere wetgeving komen om ervoor te zorgen dat varkens meer voedselresten kunnen opeten. Varkens eten nu al wel bijproducten, die overblijven bij de productie van levensmiddelen, maar worden eerst bewerkt om er veilig varkensvervoer van te maken.
15 april 2019Maatschappij
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top